Technológiák

Napjainkban már nem divat az ólomcsövek használata, legyen szó akár egy vezeték cseréjéről, vagy egy egész lakás teljes felújításáról. A technika fejlődésével sokkal korszerűbb eljárások léteznek, mint ezelőtt jó pár évvel. A következő sorok egy kis betekintést nyújthatnak Önnek, hogy a különböző technikai megoldásoknak milyen előnyei és hátrányai vannak, milyen anyagokkal érdemes dolgozni, mire kell odafigyelni egy-egy technika használatakor.

Az alábbi felsorolt anyagok pontozása sok ember megkérdezésével, tapasztalatok alapján született, nem szubjektív vélemény!

Élettartam: 1 – Hamar tönkremegy
10 – Időtálló

Hibalehetőség: 1 – Minimális
10 – Gyakori

Ár: 1 – Drága
10 – Olcsó

Többrétegű műanyag cső:

Élettartam: 7
Ár: 9
Hibalehetőség: 3

Manapság egyre többen használnak ilyen csöveket otthonuk felújításakor. Használhatjuk falon belülre és falon kívülre is ezeket a csöveket. Esztétikus külseje és egyszerű megmunkálása miatt is közkedvelt. Gyors, egyszerű, szerelése nem igényel méregdrága gépeket.

Természetesen a cső nem teljes egészében műanyag. A többrétegű műanyag cső ( ami általában 5 réteget jelent ) külseje egy úgynevezett PE héj, a cső belseje pedig alumínium, amely akár a 10 BAR nyomást és a + 90 fokos vizet is kibírja. Kézzel is lehet hajlítani az ilyen csöveket (bizonyos határokon belül), így könnyen tudjuk használni például olyan lakásokban, ahol sok az apró kiszögelés illetve beugró. A fittingek ( idomok ) felhelyezése a csövekre szorítógyűrűvel vagy préseléssel történik. A szorítógyűrűs megoldásoknál a fittingeket általában egy „anya” (hollandi) meghúzásával rögzítjük a csőhöz. Mindkét szerelési módszernél figyelnünk kell arra, hogy a levágott csővég merőlegesen legyen levágva, mert ha ferdén vágjuk le a végeket, akkor előfordul, hogy szivárogni fog a víz az adott illesztésnél. A pontos vágást csak speciális vágóeszközzel érhetjük el, szabad kézzel nem.

A hollandival felszerelt fittingeket nagy előnye, hogy utólag is szét tudjuk szerelni, ellentétben a préselt változattal, hátránya, hogyha nem húzzuk meg kellőképpen a hollandit, akkor szivárgás léphet fel. Nagyon oda kell figyelnünk minden egyes idom meghúzására!

Kemény rézcső:

Élettartam: 10
Ár: 7
Hibalehetőség: 1

A többrétegű műanyag csövek mellett a másik közkedvelt anyag a rézcső. A rézcsövek felhasználása sokoldalú, előszeretettel használják gázvezetékekhez, fűtésrendszerek kiépítéséhez, akár padlófűtéshez is. Tartós, megbízható. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a rézcsövek élettartama jóval nagyobb, mint a többrétegű műanyag csöveké, akár 90 évet is kibírnak meghibásodás nélkül! Árban drágább, mint a többrétegű műanyag cső, de ha hosszú távra tervezünk és ha a hibalehetőségeket a minimálisra akarjuk csökkenteni akkor a jó választás egy felújítást rézvezetékkel végezni.

A rézvezeték nem számít új technológiának, de a manapság kapható széles választék és a jó megmunkálási adottságok ismét visszahozták a köztudatba a rézvezetékeket. A rézcsöveket és a hozzájuk tartozó idomokat keményforrasztással, lágyforrasztással, vagy préseléssel lehet összekapcsolni. Hajlátásuk nem lehetséges pusztán kézzel, (kivéve lágy rézcső) hanem ehhez megfelelő szerszám szükségeltetik. Az idomok felhelyezése, mint a többrétegű rézcsőnél, itt sem igényel drága gépeket, (kivéve a préselt idomokkal dolgozunk) de a forrasztás annál nagyobb szaktudást igényel, tehát ha rézcsővel végzünk javítást, vagy felújítást, mindenféleképpen érdemes ezt a megfelelő szakemberre bízni! A forrasztott idomoknál jóval kisebb a hibalehetőség, mint a többrétegű csőnél használt hollandival rögzíthető fittingeknél.

A rézvezetékeket minden esetben szigetelni kell kivéve, ha falon kívül visszük, mert a szigetelés nemcsak, hogy védi a csövet, de a hőveszteséget is minimálisra csökkenthetjük, ha csövünket leszigeteljük. A rézvezetékek szigeteléséhez használhatunk úgynevezett „Polifoam”-ot, amit könnyedén a csőre húzhatunk, megvédve ezzel csövünket. Ha nem akarunk bajlódni a szigeteléssel, akkor vehetünk kicsivel drágábban már előre szigetelt rézcsövet is. Ha a vezetéket falon kívül visszük, esztétikusabbá tehetjük, ha lefestjük őket, így jobban passzol majd lakásunk belső színvilágához.

Lágy rézcső:

Élettartam: 10
Ár: 7
Hibalehetőség: 2

A lágy rézcsövek kevés dologban különböznek keményebb társaiknál. A legszembetűnőbb különbség, hogy az ilyen csöveket akár a kezünkkel is képesek vagyunk meghajlítani. Figyelni kell a hajlítás mértékére, amely soha nem lehet több, mint maga a rézcső átmérőjének a hatszorosa. A lágy rézcsöveket előszeretettel használják például kerti vezetékek, vagy padlófűtés kiépítésekor.

Az effajta rézcsöveknél tehát nagy előnyt jelent a kézzel való hajlítás, mert az apróbb módosításokat kézzel is el lehet végezni. Lágy rézcsöveknél is lehet kapni előre szigetelt változatot, ami természetesen drágább, mint a szigetelés nélküli változat.

KPE cső:

Élettartam: 8
Ár: 9
Hibalehetőség: 2

Ez a nagy sűrűségű polietilén cső, ami földbe beásható, nem igényel külön szigetelést, ezért ideális kertes házak nyomóvezetékeinek kialakításához. Kiszerelését tekintve, tekercsben kapható, így a hossza és a hajlíthatósága miatt, sokkal kevesebb idomot igényel, mint például a többrétegű műanyagcső. Élettartama jónak mondható, akár 40-50 évig sem igényelnek javítást. Magas nyomásnak is ellenáll, lehet az akár több, mint 10 BAR is. Fekete színben kapható. Nemcsak nyomóvezetékek kialakításához használják, hanem gázvezetékékhez is alkalmazható.

A különbség a két cső között, hogy a csövön hosszanti irányban elhelyezkedő csík színe eltérő. (víznél kék, gáznál sárga) A KPE csőhöz kapható idomok, hollandival szoríthatóak a csőre. Megmunkálásuk és összeszerelésük kissé bonyolult, (főleg a hollandis idomok esetén) ezért érdemes szakemberre bízni, mert egy rosszul feltekert és rászorított idom a magas nyomás miatt, ha szétjön, akkor annak súlyos anyagi következményei lehetnek! (Gondoljunk bele ha a földben 80 centi mélyen szétjön egy idom, mennyi víz folyhat el mire észrevesszük a hibát!) A kedvező ár, a magas élettartam miatt népszerű ez a típusú nyomócső.

Ejtővezeték (PVC), (KG)

Élettartam: 7
Ár: 10
Hibalehetőség: 2

Polivinil-klorid, ismertebb nevén PVC cső. Az ejtő, vagy más szóval szennyvízcsöveknél használatos csőfajta. Időtálló, könnyen megmunkálható, olcsó, szerelése különösebb szaktudást nem igényel. Élettartama 30 – 40 év. Általában szürkés árnyalatú, külseje és belseje egyaránt sima, egyik vége kiszélesített tokkal van ellátva, amiben egy gumigyűrű helyezkedik el. Falon belülre és kívülre egyaránt helyezhető. A PVC csöveket ragasztással rögzítjük egymáshoz. A ragasztóanyag megkötése után kézi erővel oldhatatlan kötést kapunk, szétszedése esetlegesen az adott kötésnél, csak kimelegítéssel oldható. Megmunkálása nem igényel drága szerszámokat. Óvatos, lánggal történő melegítéssel alakítható, kismértékben hajlítható. Külseje átfesthető, így jobban harmonizál lakásunkkal.

A KG csövek szinte ugyan olyanok mint a PVC-s társaik. Általában külső, lakáson kívüli ejtővezetékek kialakításához használják. Színük általában narancssárga, de más színárnyalatokban is megtalálható. Egyik végüknél szintén megtalálható a tokos kialakítás, melyben a gumigyűrű is helyet kapott. 110 mm-től 500 mm-es átmérőig gyártják őket. 60 C fokig kifogástalanul üzemelnek, azonban ha ennél nagyobb hőnek tesszük ki, akkor deformálódhatnak. Rögzítésük ebben az esetben is ragasztással történik. Megmunkálásuk különleges szakképesítést nem igényel.